GOP 1-3-1 projekt 2009

GOP 1.3.1 projekt: „Gyógyhatású funkcionális élelmiszerek fél üzemi és üzemi fejlesztése a     vállalkozás által előállított tej és takarmány alapra”

 


Kedvezményezett
Solum Zrt.
Projekt tagok
Adexgo Kft.
A projekt tervezett futamideje
2009.07.01 - 2011.12.31
A projekt költsége
478 322 000 Ft
Támogatás
237 661 000 Ft

A projektben 2 tejalapú funkcionális élelmiszer termék félüzemi és üzemi technológiai kidolgozását tűztük ki célul, amelyben az emberi szervezet számára fontos zsírsavak (omega-3 és omega-6), továbbá az ugyancsak telítetlen zsírsavakhoz tartozó konjugált linolsav (c9,t11-C18:2, CLA), és egyes vitaminok (pl. E-vitamin) nagyobb mennyiségben vannak jelen. A pozitív hatásokat a tejelő tehenekkel természetes formában etetett takarmányok, illetve egy speciális zsírsavösszetételű készítmény etetésével kívántuk megvalósítani.

Kidolgoztunk egy nagy terméshozamú fűfélére (olasz perje) alapozott takarmányadagot, amelyet tartósított formában (fűszenázs), évszaktól függetlenül lehet etetni a tejelő tehenekkel. A több összetételben kipróbált takarmányadag önálló etetésével azonban nem lehetett a kívánt pozitív hatásokat teljes mértékben elérni, hanem szükség volt egy bendővédett zsírkészítmény-kiegészítésre is. A gyakorlatban rendelkezésre álló Ca-szappan előállítási technológia helyett, egy saját fejlesztésű, hidrogénezett zsírsavat és további hordozó- és segédanyagokat tartalmazó omega-3 készítményt fejlesztettünk ki. Az előállított zsírkiegészítő jó bendőbeli stabilitással (70%), kedvező zsírsavösszetétellel rendelkezik, amely alkalmas arra, hogy növeljük a tej alfa-linolénsav (C18:3, omega-3), eikozapentaénsav (EPA, C20:5, omega-3), dokozahexaénsav (DHA, C22:6, omega-3) tartalmát. A készítmény etetésével növelhető a tej konjugált linolsav (CLA, pl. c9,t11-C18:2, t10c12-C18:2), illetve vitamin tartalma (pl. E-vitamin). Tekintettel arra, hogy a magyarországi étkezési szokásokra a túlzott omega-6 zsírsav bevitel a jellemző, ezért javasolható olyan táplálékok fogyasztása, amellyekkel az étrendben szűkíthető az omega-6/omega-3 arány. Az ilyen (magasabb omega-3 tartalmú) élelmiszerek komoly táplálkozási minőséget javító hatással rendelkeznek. Az előállított egyik tejalapú funkcionális élelmiszerben megnövelt részarányban fordul elő az EPA és DHA zsírsavak, amelyek a normál fogyasztói tejekben csak kis részarányban fordulnak elő.

Szakmai háttéranyagok gyűjtésével és feldolgozásával megterveztük a beállítandó etetési kísérleteket, továbbá az ahhoz kapcsolódó anyaggyűjtési és feldolgozási módszereket. A kidolgozott takarmányadagokat hosszú távú etetési kísérletekben, és folyamatos analitikai vizsgálatokban értékeltük. Elvégeztük a szükséges minőségbiztosítási feladatokat, biostatisztikai kiértékeléseket. Jelentős részben saját erőből történő beruházással, egy speciális keverőberendezés segítségével megvalósítottuk a speciális tej előállításához szükséges omega-3 zsírkiegészítő gyártását. A projekt munka során megoldottuk a két új termék külön gyűjtését, tárolását, továbbá elkülönített gyártását, csomagolását, stb. A K+F munka eredményeképpen a tejgyártási technológiát (pl. hűtő), a tartósított takarmányok előállításához szükséges berendezéseket (pl. bálacsomagoló, vontatott fűkasza) eredményesen sikerült fejleszteni, amelyek a funkcionális tejalapú élelmiszerek üzemi gyártását segítik elő.

A projektben résztvevő vállalkozások az új portfólió beindításának köszönhetően humánerőforrás bővítést tudtak megvalósítani, ami új munkahelyek létrehozását eredményezte.

A preklinikai vizsgálatok kísérleti modelljének kidolgozása és a hardver/szoftver validációja sikeresen megtörtént a reperfúziós arritmia modell beállításával. A preklinikai modellvizsgálatok eredményei szerint, az omega-3 és konjugált linolsavban gazdag tej alkalmazását követően a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatás közvetve igazolást nyert.

A termék piacra történő bevezetéséhez szükséges marketing anyagok terveit, a csomagoló anyagokat és a termékismertetőket, stb. elkészítettük. A kidolgozott takarmányozási technológiáknak és az üzemi fejlesztéseknek köszönhetően mindkét friss tejet 2011-ben piaci forgalomba helyeztük („Komáromi termelői tej”, illetve „Grass tej” elnevezéssel). A 72 fokon hőkezelt, kiváló organoleptikus (érzékszervi) tulajdonságokkal rendelkező termékeket független minőségi vizsgálatokban értékeltük (pl. Campdem BRI segítségével, MTKI). A fejlesztő munka a gyártó rendszer bővítése mellett megoldotta a két tejalapú élelmiszer logisztikai feladatait is, amely nélkül a sikeres piacra jutás nem lenne hosszútávon biztosítható. Az előállított 2 tejalapú, funkcionális élelmiszer lehetővé teszi továbbfejlesztett termékek előállítását is (pl. kefír, karamellás tej, joghurt), amelyek előzetes fejlesztése megkezdődött a Solum Zrt. tejüzemében.