GOP 1-2-1 projekt 2009

 
     
GOP 1.2.1 projekt: „Preventív hatású életminőség javító funkcionális élelmiszercsalád   ( tojás, tej alapú ) nagyüzemi fejlesztése”

 Kedvezményezett
ESA Kft.
Projekt tagok
SOLUM Zrt., Adexgo Kft., Ecomotive Kft., AdWare Kft., GenProt Kft.
A projekt tervezett futamideje
2009.10.01 - 2012.09.30
A projekt költsége
693 061 120 Ft
Támogatás
346 530 560 Ft

A jelen projekt a Pharmagora klaszter cselekvési tervben meghatározottak közül a tej és tojás alapú funkcionális élelmiszer család nagyüzemi megvalósítását tűzte ki céljául.

Tojás alapú termékek: két új funkcionális élelmiszer terméket fejlesztünk ki, a koraszülés és kettestípusú diabétesz terápiájához, mint prevenciós készítményt.

Tej alapú termékek: az OMEGA3, valamint a CLA, „A”, „E” vitaminokkal dúsított termékek alapfejlesztései lezárultak, az üzemi technológia megvalósítása a cél. A fentiek eléréséhez megkezdődött a funkcionális élelmiszer fejlesztő centrum létrehozása a SOLUM Zrt.  telephelyén, ehhez az eszköz beruházások nagy része és a technologizálás tervezése megtörtént. A preklinikai vizsgálati modellekhez beszereztük a preklinikai mérőrendszereket. A Preklinikai vizsgálatokhoz szükséges állat tápok technológiai tervezését befejeztük, így megkezdődtek a funkcionális élelmiszer termékeink preklinikai vizsgálatai. Megkezdődtek a klinika vizsgálatok tervezése.

Két kiállításon vettünk részt. A prototípus termékeket a „Foodapest” nemzetközi és a „Functionalfood conference 2010” írországi kiállításokon is bemutattuk, ahol nagy érdeklődés mutatkozott a funkcionális élelmiszerfejlesztéseink iránt.