Ginop 2016 év projekt zárásaGINOP-2.1.1-15-2015-00560

Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása

2018. | 09. | 25.

Sajtóközlemény     

zárult a solum zrt. és az Adexgo kft. „komplex állattenyésztési technológia az Élelmiszer alapanyagok minőségi előállításához és fejlesztéséhez” című közös projektje.

A Solum Mezőgazdasági, Ipari és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság és az Adexgo Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság közös (mint Konzorcium) projektje 2018. augusztus 31-én zárult. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A konzorciumi formában megvalósult projekt célja egy komplex, nemzetközileg is innovatív, piac- és exportképes takarmányozási program kialakítása volt. A két éves projekt eredményeként létrejött egy összetett állategészségügyi, állatjóléti, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszer, amely egy, a hagyományos drencselési kezeléstől eltérő új és jobb hatásfokú technológiát hozott létre. Az eredmények megnevezése: (1) folyékony és szilárd formájú takarmány-kiegészítő termékcsalád (gyógyhatású és prevenciós ún. drencs anyagok), (2) drencselő készülékek (alap- és egy diagnosztikai opcióval bővített változat), (3) monitoring program, amely az állatok fontosabb fiziológiai jellemzőiről (pl. testhőmérséklet, bendőműködés) gyűjt adatokat és lehetővé teszi azok integrálását az állattartó telepeken folyó diagnosztikai munkákba. A megvalósult produktumok (készítmények, készülékek) birtokában és a kidolgozott monitoring rendszer ismeretében az állattartó telepek, valamint a diagnosztikával foglalkozó szakemberek telep- és egyed specifikus takarmány-kiegészítőket és/vagy adagokat állíthatnak össze preventív, illetve gyógyászati céllal.

A projekt a mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó Solum Zrt. komáromi tehenészeti telepén, valamint az Adexgo Kft. balatonfüredi takarmánykeverő üzemében valósult meg.