Burgonyaüzem

A SOLUM Zrt. húzóágazata a több mint 350 hektár területen, évi mintegy 15 – 18 ezer tonna burgonya előállítását és tárolását végző burgonyatermesztési ágazat.

Csomagolt termék előállítás

Az étkezési burgonya piacon a mai fogyasztói igényeknek mindinkább megfelelő mosott, kis kiszerelésben csomagolt burgonyával vagyunk jelen. 2008-ban sikeresen pályáztunk az ÚMVP program keretében kiírt „Kertészet korszerűsítése” és „Kertészeti gépek” pályázati lehetőségekre. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2009-ben nyolc hónap alatt készült el a 30 000 tonna éves kapacitású burgonya mosó,csomagoló üzem. Az új üzem 1400 m²-es épületében a holland DIJKSTRA cég mosó, osztályozó, puffer és szállító rendszerét valamint Daumar mérlegeket és Upmatic csomagológépeket építettünk be.

Hulladékgazdálkodás és környezetvédelem

A burgonya termesztése és kiszerelése során minden lépésnél hangsúlyt helyezünk az ésszerű és takarékos anyagfelhasználásra és a környezeti terhelés minimalizálására.

Tápanyavisszapótlás Csökkentjük a műtrágya felhasználást és helyette szerves trágyát alkalmazunk.
Talajszerkezet Talajainkat kíméletesen átrostáljuk és nem rongáljuk a talajszerkezetet. 
Növényvédelem Csak engedélyezett növényvédőszert használunk és csak a megengedett dózisban. 
Szerves hulladékok
A termesztés és csomagolás során keletkezett szerves hulladékokat, selejt burgonyákat komposztáljuk és megfelelő idő elteltével ezt a komposztot visszahelyezzük a területre.
Csomagolási hulladék
A csomagolás során keletkezett PE hulladékot tisztán összegyűjtjük és 95%-ban újrahasznosítjuk.
Göngyöleg hulladék
A szállítás során összetört M30-M10-es rekeszeket összegyűjtjük és a teljes mennyiség újrahasznosításra kerül.
Mosóvíz kezelés
A burgonya mosására használt vizet egy szeparáló berendezéssel megtisztítjuk és visszaforgatjuk. Ezzel a módszerrel 95%-ban visszaforgatott vízzel működtetjük a mosó rendszerünket. Az ivóvíz felhasználást ezzel a módszerrel minimalizáltuk.

Élelmiszerbiztonság és nyomonkövetés


A SOLUM Zrt. közel egy évtizede működtet nyomonkövetési rendszereket a termék minőség és az élelmiszerbiztonság megőrzése érdekében. Az első lépés a PEPSICO csoport által megkövetelt WENDOR rendszer volt, amit párhuzamosan követett a HACCP rendszer bevezetése. A SPAR és a LIDL igényeinek kielégítése érdekében az elsők között teljesítettük a EUREPGAP követelményrendszerét, jelenleg a GLOBALGAP minősítésével rendelkezünk. A vásárolt burgonyáink is minden esetben GLOBALGAP minősítéssel rendelkező termelőktől származnak.